Jarní zázrak, i tak bychom mohli nazvat medvědí česnek a jeho vynikající kořeněnou chuť a léčivé účinky. Uskladnit tuto bylinku není vůbec jednoduché a uchovat v ní potřebné živiny je ještě obtížnější. Pesto je však jeden z nejlepších způsobů, jak získat z tohoto zázraku co nejvíce. Projděte si náš obrázkový recept na pesto z medvědího česneku.
Co budete potřebovat?
- čerstvě natrhaný medvědí česnek
- ořechy (vlašské, lískové, kešu, podle osobní preference/podle obliby a chuti)
- olivový olej (může být i lněný, lískový apod.)
- sůl
- chilli
- citrón
Jak postupovat?
- Medvědí česnek vložte do sítka a pod studenou tekoucí vodou ho důkladně očistěte. Na pesto nebudete bylinku zpracovávat tepelně ani v alkoholu, proto je třeba ji pořádně omýt.
- Omytý česnek otřepte a nechte chvíli sušit. Vložte ho do vysoké nádoby, ve které ho budete mixovat ručním mixérem. Pokud máte klasický mixér, vložte do něj listy medvědího česneku. Začněte česnek mixovat v nádobě. Už teď můžete přidat k česneku sůl, citrón a olivový olej.
- Všechny suroviny včetně mletých ořechů můžete smíchat i najednou v hlubokém talíři nebo misce. Olej přidávejte podle potřeby, aby pesto nebylo příliš husté.
- Pesto uchovávejte v chladničce a ochuťte si jím například těstoviny nebo lososa.
Přejeme vám dobrou chuť!