Medvědí česnek je úžasná bylinka, která má mnoho příznivých účinků na lidské zdraví. Nevíte, jak co nejdéle uchovat jeho sílu? Naložte ho do alkoholu a udělejte si z něj tinkturu (extrakt). Podívejte se na náš obrázkový recept.
Co budete potřebovat?
- láhev vodky nebo jiného tvrdého alkoholu (vínovice, calvados, podle preference, ideálně 38% – 40% alkoholu)
- čerstvě natrhané listy medvědího česneku
Jak postupovat?
- Pořádně omyjte listy medvědího česneku pod studenou tekoucí vodou. Pro usnadnění použijte sítko, z česneku setřeste přebytečnou vodu a nechte ho trochu osušit.
- Udělejte si na stole prostor na krájení česneku a připravte vše potřebné pro jeho zpracování.
- Nakrájejte medvědí česnek na co nejmenší kousky a postupně je přidávejte do připravené láhve.
- Česnek průběžně tlačte do lahvičky rukojetí vařečky.
- Medvědí česnek je připravený na zalití alkoholem, v našem případě vodkou.
- Pomalu naplňte láhev alkoholem. Chvíli počkejte a znovu dolijte alkohol až po okraj hrdla. Zavřete lahvičku a pořádně s ní zatřeste, aby se všechen vzduch dostal k hrdlu láhve.
- Pokud děláte tinktury i z jiných léčivých bylin, doporučujeme vám lahvičku označit názvem medvědího česneku a také napsat datum zalití alkoholem.
- Lahvičku uložte vedle zdroje tepla (kamna, topení…) nebo na slunce a počkejte 14 dní. Díky teplu se bylina dokáže dostatečně vylouhovat a uvolnit zdraví prospěšné látky. Pak už stačí tento extrakt z medvědího česneku slít do menší nádobky a požívat denně 10 – 15 kapek zředěných vodou. Trvanlivost takové tinktury je 1-3 roky, doporučujeme však každý rok naložit novou.
Přejeme vám hodně zdraví!