Medvědí česnek

Zdravá a chutná bylinka

Archiv pro štítek: Sůl

Pesto z medvědího česneku

Jarní zázrak, i tak bychom mohli nazvat medvědí česnek a jeho vynikající kořeněnou chuť a léčivé účinky. Uskladnit tuto bylinku není vůbec jednoduché a uchovat v ní potřebné živiny je ještě obtížnější. Pesto je však jeden z nejlepších způsobů, jak získat z tohoto zázraku co nejvíce. Projděte si náš obrázkový recept na pesto z medvědího česneku.

Pesto z medvědího česneku

Čerstvě naložené pesto z medvědího česneku

Co budete potřebovat?

  • čerstvě natrhaný medvědí česnek
  • ořechy (vlašské, lískové, kešu, podle osobní preference/podle obliby a chuti)
  • olivový olej (může být i lněný, lískový apod.)
  • sůl
  • chilli
  • citrón

Přísady do pesta z medvědího česneku

Jak postupovat?

  1. Medvědí česnek vložte do sítka a pod studenou tekoucí vodou ho důkladně očistěte. Na pesto nebudete bylinku zpracovávat tepelně ani v alkoholu, proto je třeba ji pořádně omýt.Důkladné mytí listů medvědího česneku
  2. Omytý česnek otřepte a nechte chvíli sušit. Vložte ho do vysoké nádoby, ve které ho budete mixovat ručním mixérem. Pokud máte klasický mixér, vložte do něj listy medvědího česneku. Začněte česnek mixovat v nádobě. Už teď můžete přidat k česneku sůl, citrón a olivový olej.Příprava pesta
  3. Všechny suroviny včetně mletých ořechů můžete smíchat i najednou v hlubokém talíři nebo misce. Olej přidávejte podle potřeby, aby pesto nebylo příliš husté.Mixování listů medvědího česneku
  4. Pesto uchovávejte v chladničce a ochuťte si jím například těstoviny nebo lososa.

Chutné pesto z medvědího česneku

Čerstvě naložené pesto v pohárech

Přejeme vám dobrou chuť!

Polévka z medvědího česneku

Polévka z medvědího česneku je příjemným zpestřením jarní kuchyně. A přestože je těchto receptů mnoho, my přinášíme jeden naprosto jednoduchý a přitom výjimečně chutný.

Polévka z medvědího česneku

Co budete potřebovat?

  • medvědí česnek
  • cibulku
  • brambory
  • rostlinný olej
  • hladkou mouku
  • smetanu
  • sůl

Jak postupovat?

  1. Připravte si všechny potřebné suroviny pro vaření polévky a nakrájejte cibulku, medvědí česnek a brambory.
  2. V hrnci osmahněte cibulku na oleji.
  3. Po chvíli přidejte do hrnce kousek hladké mouky na jíšku.
  4. Jíšku zalijte vodou, přidejte špetku soli a nechte chvíli povařit.
  5. Do vody nasypte nakrájené brambory a nechte je uvařit do měkka.
  6. Nasypte medvědí česnek do polévky.
  7. Takto povařte ještě několik minut.
  8. Na závěr nalijte do polévky trochu mléka nebo smetany a mixujte ponorným mixérem.

Přejeme vám dobrou chuť!

Špagety s medvědím česnekem

Špagety s čerstvým medvědím česnekem jsou velmi chutné a zdravé. A jak to už s těstovinami bývá, jejich příprava není složitá, proto je tento pokrm tak oblíbený. Přečtěte si jednoduchý návod, jak si připravit výborné těstoviny z této zdravé bylinky.

Chutné špagety s medvedím cesnakom

Chutné špagety s medvedím cesnakom

Co budete potřebovat?

  • medvědí česnek
  • klasický česnek
  • špagety (popř. jiné těstoviny)
  • rostlinný olej
  • rajský protlak
  • olivy
  • tvrdý sýr
  • sůl

Jak postupovat?

  1. Přiveďte vodu k varu a nalijte do ní trochu oleje (aby se těstoviny nelepily) a přidejte špetku soli.
  2. Do vroucí vody přidejte těstoviny a pravidelně míchejte.
  3. Na pánvi si zatím osmažte na jemno nakrájený česnek.
  4. K česneku nalijte rajčatový protlak, přidejte sůl podle chuti a za občasného míchání povařte.
  5. Do protlaku přidejte nakrájené olivy a ještě chvíli povařte.
  6. Když jsou těstoviny hotové, sceďte je a naberte na talíř.
  7. Polijte je rajčatovým protlakem.
  8. Nastrouhejte na ně tvrdý sýr a posypte nakrájeným medvědím česnekem.
  9. Jídlo je hotové!

Přejeme vám dobrou chuť a pevné zdraví!

Vajíčková pomazánka z medvědího česneku

Zdravá, jednoduchá a rychlá. Taková je pomazánka z medvědího česneku. Připravíte ji za chvíli, ale její příjemná chuť vám zůstane ve vzpomínkách po celý rok. Přečtěte si recept na tento jarní zázrak.

Vajíčková pomazánka z medvědího česneku

Vajíčková pomazánka z medvědího česneku

Co budete potřebovat?

  • čerstvý medvědí česnek
  • vajíčka
  • smetanovou pomazánku
  • tvaroh
  • sůl
  • cibuli

Přísady do pomazánky

Jak postupovat?

  1. Umyjte medvědí česnek pod studenou tekoucí vodou a nakrájejte ho na menší kousky.
  2. Uvařte vajíčka natvrdo (10 minut vařte ve vodě) a potom je oloupejte.
  3. Nadrobno nakrájejte cibuli.
  4. Všechny přísady smíchejte v jedné misce a vidličkou je pořádně rozmačkejte.

Vajíčková pomazánka

Přejeme vám dobrou chuť.